Wanneer je softwarearchitectuur je groei remt

HET FUNDAMENT BEREKEND OP EEN TUINHUISJE

Wanneer je architectuur je groei tegenhoudt

We schrijven 2022. Nederland bevindt zich in een niet eerder geziene kostencrisis. Inflatiecijfers rijzen de spreekwoordelijke pan uit. Toch lijkt het onmogelijk om wetswijzigingen, belastingverlagingen en andere maatregelen vlot in te voeren door tekortkomingen in de systemen van de belastingdienst.

Ook de nieuwe omgevingswet die op de rol staat voor 1 januari 2023 loopt waarschijnlijk vertraging op. Deze nieuwe wet moet maar liefst 26 bestaande wetten vervangen, maar door sterk verouderde systemen bij de rijksoverheid dreigt ook deze innovatie de deadline te missen. En dat terwijl de wet in 2015 en 2016 al aangenomen is.

Hoe komt dat toch? En hoe voorkom je dat zo’n vertraging als op de BV Nederland ook jouw business raakt?

EEN GOED BEGIN

Het fundament voor groei

“Elk gevecht wordt gewonnen voor het wordt gestreden.” De Chinese generaal en strateeg Sun Tzu had dit zo’n 2500 jaar geleden, millennia voor de uitvinding van de computer, al door. Toch is deze eeuwenoude quote goed toe te passen op software ontwikkeling anno nu. Het succes van een nieuwe implementatie wordt eigenlijk bepaald in de planningsfase.

“Regeren is vooruitzien,” vertelt Serge. “Groots denken, zelfs als je maar klein begint. Dat begint bij de architectuur.”

Net als bij het bouwen van een huis bepaalt architectuur ook bij het ontwikkelen van software de kaders. Voor een huis kun je denken aan de plattegrond, de vorm van de gevel, de hoeveelheid verdiepingen en de mogelijke toekomstige uitbouwen. Zo hoort een garage of een dakkapel vaak wel tot de mogelijkheden, zelfs als dit niet in de oorspronkelijke architectuur was opgenomen. Het komt daarentegen eigenlijk niet voor dat een woonhuis uitgroeit tot een wolkenkrabber of een distributiecentrum.

Een applicatie heeft een heel ander groeipad. Kijk maar naar Facebook. Facebook begon als Facemash, een eenvoudige profielensite waar je voor jezelf een pagina kon aanmaken en deze verrijken met je favoriete TV-shows en bands. Inmiddels is het platform uitgegroeid tot het grootste sociale netwerk ter wereld, en verrijkt met live-entertainment, video, community en nog veel meer. Het kan zelfs als identiteitsprovider worden gebruikt om bij allerhande diensten in te loggen. Facebook is gegroeid van een klein tuinschuurtje naar een enorm winkelcomplex; een groeipad wat niet mogelijk is zonder een goed opgezette architectuur.

DE REM OP INNOVATIE

Gevolgen van gebrekkige architectuur

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Nederlandse overheid. Zo worden dus, onder andere, de vereenvoudigde omgevingswetgeving en de broodnodige lastenverlichting geraakt door architectuurkeuzes uit het verleden.

De gevolgen van gebrekkige ontwerpkeuzes in jouw bedrijfssoftware zijn waarschijnlijk niet zo vergaand als bij de overheid. Toch kan een tekortkoming in het ontwerp van je applicatielandschap een stevige rem gooien op je groei, je innovatie of je werkplezier. Daarom neemt Ultraware bij een verandertraject het hele landschap mee in haar overwegingen. Holistisch ontwikkelen noemen we dat.

André is architect bij Ultraware. “We zien vaak dat oude software als één groot project is opgezet. Tegenwoordig weten we dat het verstandiger is om een landschap in kleinere, meer beheersbare stukken op te delen en die met elkaar te laten praten. Vaak is het mogelijk om een deel van de applicatie los te trekken en als zelfstandige module verder te laten draaien terwijl de oude kern intact blijft. Een kleine stap richting een meer microservice geörienteerde architectuur. Zo bouwen we heel geleidelijk meer flexibliteit, en dus toekomstbestendigheid in een bestaand landschap.”

ONTWERP JOUW GROEI

Wij denken graag mee

Groots denken betekent groots plannen, zelfs als jouw softwarelandschap momenteel nog het formaat van een tuinhuisje heeft. Dat tuinhuisje maakt misschien later wel deel uit van een enorm bedrijvencomplex of een indrukwekkende wolkenkrabber.

Ultraware kijkt graag eens, samen met jou, naar je ambities, én naar het fundament van jouw applicatielandschap. Wil jij weten of jouw architectuur de ambities van je bedrijf ondersteunt? Maak dan een afspraak met Serge of André.