Smart Indoor Climate

De ambitie: niet één groenste pand, maar misschien wel honderdduizend groenste panden. Maar hoe realiseer je die ambitie wanneer het overgrote deel van de kantoorpanden tenminste twintig jaar oud is? Ultraware sloeg de handen ineen met Cosinuss en de Hanze hogeschool. Het resultaat werd het Smart Indoor Climate systeem wat nu al opzienbarende resultaten boekt.

 ​​​

Softwareman Serge de Mul en elektronicaliefhebber Eric van der Horst troffen elkaar op een training. Al snel bleek dat ze elkaar perfect aanvulden. Waar Serge helemaal thuis is in de nieuwste programmeertalen en -concepten, weet Eric hierop aan te sluiten met elektronica. Kort daarna werd een samenwerking met de Hanzehogeschool opgestart en ontstond het eerste prototype in een leegstaande ruimte in het pand aan de Lauwers 18. Het project kreeg al snel vleugels, mede dankzij subsidieprogramma INTERREG: Samenwerking zonder grenzen en vergroten innovatiekracht met ondersteuning Europees geld.


MINDER ENERGIEVERBRUIK, MEER COMFORT

Inmiddels is het Smart Indoor Climate systeem een feit. De resultaten liegen er niet om. Het groenste pand van Assen heeft geen gasaansluiting meer. De stroomrekening is gelijk gebleven, zelfs nu ook de warmtepomp met die zelfde stroom moet worden aangedreven. Fantastisch voor de energierekening, maar is het ook fijn voor het personeel wat in dit groenste pand werkt?

“Juist fijner,” aldus Serge. “Door middel van apps geven onze medewerkers aan hoe prettig ze zich op enig moment voelen in het klimaat. Zo leert het systeem dus precies wat iedereen prettig vindt. Het weet dat jij bijvoorbeeld het beste werkt bij een temperatuurbereik van 21 tot 25 graden, maar het weet dat ook van jouw collega. Wanneer jullie beide in de ruimte zijn, zorgt Smart Indoor Climate dus voor een temperatuur waar jullie beide blij van worden.”

Maar daar blijft het niet bij. Er wordt ook rekening gehouden met ontwikkelingen in de nabije toekomst. Is het nu zonnig? Dan profiteert het systeem slim van de zonnepanelen op het dak. Ook wordt de zonwering aangestuurd zodat personeel geen last heeft van de felle zon. Wordt er over een uur regen verwacht en gaat de temperatuur omlaag? Dan weet het systeem dat het zinvol is om nu al te zorgen dat er straks voldoende warmte in het pand is. Zo zorgt Smart Indoor Climate niet alleen voor minder energieverbruik, maar ook voor meer blije gezichten.


TECHNIEK

Het Smart Indoor Climate systeem werkt met een breed scala aan sensors; licht, temperatuur, CO2 gehalte, geluid en luchtvochtigheid worden allemaal bijgehouden. Deze informatie wordt verwerkt in een hypermoderne Cloudapplicatie. Deze applicatie vergelijkt de gemeten waarden met de feedback van de gebruikers en externe informatie zoals het weerbericht. Op basis van deze data worden de warmtepomp, verlichting, zonwering en andere systemen aangestuurd. Ook hierin ziet Eric een groeipad. “Ons ultieme doel is dat zelfs de sensoren hun eigen energie opwekken. Dat soort vergezichten geeft ons echt een enorme drive.”

Wie aan een energiezuinig pand werkt, werkt vanzelfsprekend ook met energiezuinige systemen. Het Smart Indoor Climate systeem neemt daardoor dus maar nauwelijks stroom.

De software is gebouwd met de nieuwste programmeertechniek. Zo maakt het systeem gebruik van Golang , wat door onder andere Google en Docker wordt gebruikt en bekend staat om zijn snelheid, en Rust , een favoriet van NASA vanwege zijn bewezen stabiliteit

Verder hebben Ultraware en Cosinuss de ontwikkelfilosofie van Tesla omarmd. “Tesla heeft een elektrische auto ontwikkeld. In de basis een mooi product, maar de ontwikkeling nam pas echt een vlucht toen Tesla de feedback van de gebruikers meenam in de ontwikkeling van de volgende modellen. Echt luisteren naar de eindgebruikers en het product verbeteren; zo willen wij ook ons Smart Indoor Climate systeem doorontwikkelen,” licht Eric toe.


KNOPJES

Het Smart Indoor Climate systeem is nagenoeg onzichtbaar. In het pand van Ultraware is zelfs geen thermostaatknop meer te vinden. “De gebruikers communiceren met het systeem door middel van de app,” licht Serge toe. “Zo is er ook niet één iemand de baas over de airco of de verwarming, maar zijn we het allemaal.”

Het systeem wordt gevoed met gebruikersinput via de apps, en de applicatie doet al het denkwerk. “Dus eigenlijk zitten de knopjes alleen in de app.”

De feedback vanuit de medewerkers van Ultraware is uitsluitend positief. De sfeer is positiever en de algehele gezondheid van de medewerkers is beter


TOEKOMSTVISIE

De training waar Eric en Serge elkaar ontmoetten, stond in het thema van je persoonlijke missie en visie. Serge hoeft niet lang te denken over zijn persoonlijke missie. “De wereld een beetje mooier achterlaten dan hoe we hem hebben gevonden.”

Eric zijn hart ligt bij de elektronica. “Wanneer techneuten elkaar versterken, dan werkt dat ontzettend motiverend en inspirerend. Een project als dit, daar zei ik dan ook graag ja tegen.”

De nieuwste generatie kantoorpanden wordt energieneutraal opgeleverd. “Een fantastische ontwikkeling natuurlijk,” vindt Serge, “maar het overgrote merendeel van de panden in de markt is meer dan 20 jaar oud. Die hebben al die nieuwe snufjes niet. Met dit systeem bewijzen we dat ook zo’n oud pand energieneutraal kan worden.”

“De wereld staat vol met oude kantoorpanden. Die kun je natuurlijk allemaal platgooien, maar wanneer je het liefst cradle to cradle werkt is dat eigenlijk geen oplossing.”

Op dit moment is alleen het pand van Ultraware uitgerust met het Smart Indoor Climate systeem. Een tweede pilotpand in Assen is al in voorbereiding. Een eerste stap naar die, misschien wel, honderdduizend groene kantoorpanden. Ultraware krijgt regelmatig bezoek wat graag het Smart Indoor Climate systeem van dichtbij wil zien. “De deur staat altijd open,” lacht Serge.

Wil jij ook het Smart Indoor Climate systeem ervaren? Bel gerust! Je bent van harte welkom.