Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Omarm de Step: een verhaal over MVP
Wanneer je een auto bestelt en vervolgens bij de autodealer een stepje gepresenteerd krijgt is dat op z’n zachtst gezegd teleurstellend. Je had je immers verheugd op zo’n glanzende bolide. Je zag al helemaal voor je hoe hij je van A naar B bracht. Wat moet je dan met zo’n stepje?
Een stuk maatwerksoftware wordt vaak vergeleken met een auto. Een complex product waarin veel elementen moeten samenwerken om het te laten werken. Toch verloopt het proces om tot een auto te komen heel anders. Bij maatwerksoftware is het namelijk wel verstandig om dat stepje op te halen. Waarom? Dat leggen we je graag uit.
MINIMUM VIABLE PRODUCT
Het ontwikkelen van maatwerksoftware laat zich beter vergelijken met het uitvinden van een nieuwe motor dan het produceren van een auto. De meeste commerciële auto’s zijn de conceptfase al lang voorbij. Ze worden samengesteld uit onderdelen die groot worden ingekocht bij de verschillende producenten. De basis van de auto is een standaardproduct.
Wanneer je software ontwikkelt, heb je geen, of misschien een paar standaardonderdelen die je kunt inzetten. Hoe je ze samenvoegt en wat je er aan toevoegt, moet je zelf bedenken. Wat je wel hebt, is een doel. We blijven even in de metafoor van de auto en het doel is, bijvoorbeeld, van Assen naar Terneuzen rijden.
Het stepje is een zogenaamde Minimum Viable Product. MVP in het kort. Het is het eerste functionele product in het ontwikkelproces. In de fase die naar het stepje leidt, zijn twee standaardcomponenten, de wielen, gecombineerd met een stuur, een stang en een plankje. Het stepje is nog niet voldoende robuust om ons helemaal naar Terneuzen te brengen, maar we kunnen het wel gebruiken om rondjes te rijden op kantoor. We kunnen ook met het stepje de straat op en ervaren hoe het is om een stoeprand af te steppen. We vergelijken een asfalt fietspad met een klinkerweg. Al steppend leren we een aantal dingen.
De klinkerweg stept niet zo fijn. Je voelt elke hobbel. In het volgende model moet dus iets van vering komen. Ook kost het wel heel veel energie om met zo’n stepje een paar honderd meter af te leggen. Er moet dus ook iets komen waarmee de overdracht van energie iets efficiënter kan. En zo evolueert het stepje in de volgende fase naar een goed geveerde ATB.
DE MVP BINNEN AGILE
De waarde van dat eenvoudige stepje wordt vaak onderschat. Het is immers een enorm eind van Assen naar Terneuzen. Zelfs met de fiets die na de step komt.
“Vaak proberen we alles al te bedenken in de fase waarin we nog het minste weten; voor het project begint,” vertelt Serge. “In de MVP fase leren we ontzettend veel van hoe het product gebruikt wordt en wat de klant belangrijk vindt. Juist die feedback helpt ons om een beter product neer te zetten.”
De MVP past ook heel goed in de Agile mindset die Ultraware toepast op al haar projecten. Wanneer het project door gebrek aan budget, tekort aan tijd of een andere reden voortijdig moet worden afgebroken, sta je met een MVP niet met lege handen. Een step, of zelfs een fiets, brengt je misschien niet comfortabel naar Zeeland, maar je komt er een stuk verder mee dan met twee losse wielen en een stuur.
De MVP is niet alleen een prachtige back-up, het is ook de kans om tot een mooier product te komen dan je voor ogen had. Je kunt namelijk je doel bijstellen aan de hand van wat je leert! De step evolueert naar een fiets en de fiets een motorfiets. In deze fase ontdek je dat je het heel fijn vindt om de wind in je haren te voelen. En zo besluit je dat je liever geen auto hebt, maar een cabrio; een beslissing die je anders misschien wel niet had gemaakt, maar waar je wel blijer van wordt.
SAMEN BOUWEN AAN EEN MOOI PRODUCT
Echte maatwerksoftware is meer dan een standaardauto met een paar chique opties. Echte maatwerksoftware ontwikkelen we bij Ultraware samen met onze klanten. Een leerzaam en intensief proces, maar vooral ook een heel leuk proces. Want wie heeft er niet ontzettend veel plezier gehad van een step?